U 2021.godini objavljene dvije nove knjige autora

Krunoslav Šetka

U 2021.godini objavljene dvije nove knjige pisca Krunoslava Šetke: roman Pravo ljubavi i drama Radost življenja

Iz tiska je izašao novi roman autora u izdanju naklade Bošković povodom 20 godina književnog stvaralaštva i 50 godina života autora.


 Glavni lik romana je pravnica Anđa koja u životu ne razdvaja znanost i vjeru, profesionalni život od obiteljskog života. Ta jaka moralna komponenta, koja značajno karakterizira njezinu osobnost, uvelike smeta njezinim radnim kolegama i kolegicama na poslu jer, na neki način, ugrožava njihova ustaljena uvjerenja. Budući da ju nisu uspjeli nagovoriti da bude kao i oni, počinju je progoniti. Taj se progon može pripisati i njihovoj zavisti jer je Anđa svoj posao pravnice obavljala besprijekorno. Njezine su reference inače bile besprijekorne – od odlične studentice prava – do rješavanja najkompleksnijih slučajeva u sudnici. Uvijek se više držala duha zakona od slova zakona. Zalagala se poglavito za obespravljene i one koje nije imao tko drugi zaštiti osim nje same. Ljubavlju je branila svoje klijente, a člancima zakona potkrijepila svoje tvrdnje da je ljubav najveća, da je Bog najveći. Pravnici, a osobito sudci, nisu priznavali drugih bogova doli njih samih, pa se Anđa našla u problemu. No njezina vjera u Boga, i pored svih poteškoća u privatnom i poslovnom životu, nije ostala nenagrađena. Njezino prvo znanstveno djelo koje je napisala i objavila odmah po završetku studija prava „Pravo ljubavi“, dugo osporavano od pravne struke i neprodavano u knjižarama, doživjelo je globalni uspjeh onoga dana kad su iz usta Svetog Oca Pape bile izgovorene samo dvije rečenice iz njezine knjige te cijeli svijet tad čuo za Anđu Soldo Marić i za njezinu knjigu koja je cijelom svijetu dokazala kako je znanost samo put do Boga, a ne svrha samoj sebi.

 


Knjiga “Radost življenja” sastavljena je od dvije duhovne drame „Običan“ i „Odgovorni građanin“ – koje govore o radosti koja, u temeljnom smislu, nije povezana sa smijehom, nego s pronalaskom Izvora života i radosti, a to je Bog. U prvoj drami glavni lik prolazi kroz kušnje i čišćenja duše u životu dok ne pronađe skrivenog Boga, a u drugoj glavni lik će Gospodina postupno otkrivati preko svoje pobožne supruge, jer Gospodin ima razne načine kako privući ljude k Sebi. Radost čovjekova se nalazi u „suživotu“ sa svojim Stvoriteljem, svemogućim i sveznajućim Bogom, koji je sama ljubav i milosrđe. To je punina radosti, a smijeh je samo kap u moru na Zemlji te ogromne radosti koja vlada u Nebu, ne zbog postojanja smijeha, nego zbog nepostojanja grijeha. Najveći pronalazač na svijetu je onaj čovjek koji je pronašao Boga. O tomu govore ove dvije duhovne drame. Pronalasci su nekad više, nekad manje uspješni, ali radosna je vijest da se Bog otkriva onima koji tragaju za Njim. Poruka knjige je stoga: Tragajmo za Gospodinom!Podijeli ovu stranicu

VRH